Gimnazijci na Finskem: strokovno-kulturna dogodivščina

Finska nas je obogatila z veliko mero novih doživetij in spoznanj. Vsi udeleženci mobilnosti Erasmus+ smo se strinjali, da je to prav posebna in dragocena izkušnja. V dobrih dveh tednih smo združili strokovno delo in spoznavanje finske kulture ter se urili v rabi angleškega jezika.

V nadaljevanju sledi povzetek našega dela ter spoznavanja te severne dežele. Obiskovalci bloga pa ste prisrčno vabljeni tudi k branju ostalih prispevkov!

STROKOVNO DELO

Na Finskem je bila ena naših glavnih nalog pridobiti nove strokovne izkušnje s področja biotehnologije, mikrobiologije in dela v laboratoriju. Strokovno delo je tako potekalo v šolskem centru Winnova v Poriju, kjer smo se pridružili tamkajšnjim dijakom pri pouku v razredu in v laboratorijih. Sporazumevanje je potekalo v angleščini, tako da smo svoje znanje strokovne terminologije še dodatno obogatili. 

V dveh tednih smo tako opravili vrsto kemijskih analiz (analiza estra: uporaba IR-spektrometra in refraktometra, analiza pridobljenih podatkov) in kemijskih postopkov: kloriranje alkohola, ekstrakcija, destilacija. Naučili smo se tudi uporabe programske opreme IR-spektrometra za primerjavo spektrogramov.  Naše delo je obsegalo tudi mikrobiološke postopke na podlagi analize jogurta: priprava gojišč, raredčitvena vrsta, nacepljanje mikroorganizmov na gojišča z razmazom na plošči, gojenje mikroorganizmov v anaerobnih pogojih, barvanje po Gramu, preverjanje fizioloških lastnosti mikroorganizmov (katalazni in oksidazni test), preverjanje morfoloških lastnosti mikroorganizmov in mikroskopiranje. 

Skupaj s finskimi dijaki smo obiskali sejem ChemBio v Helsinkih, kjer smo spoznavali in preizkušali laboratorijsko opremo ter poslušali predavanje o laboratorijski varnosti. V Helsinkih smo obiskali tudi državni inštitut EVIRA za nadzor varnosti hrane, kjer smo si ogledali bakteriološki, histopatološki in virološki laboratorij ter spoznali postopke dela v teh laboratorijih. V mestu Pori smo v okviru izobraževanja na Winnovi obiskali mlekarno SataMaito, kjer smo si ogledali laboratorije in se seznanili z analizami in postopki, ki jih opravljajo v teh laboratorijih. 

  Delo v laboratorijih šolskega centra Winnova


Na sejmu ChemBio v Helsinkih

SPOZNAVANJE KULTURE 

Finsko smo obiskali polni radovednosti in pričakovanj. Spoznali smo prostrano naravo te severne dežele in bogato kulturno dediščino. Med našim dvotedenskim obiskom smo obiskali kar nekaj finskih mest, med njimi so se nam prav posebno vtisnili v spomin Helsinki, Pori, Rauma, Tampere in Reposaari, naše znanje pa so obogatili tudi obiski galerij in muzejev. Prevzela nas je tudi finska narava: obširen smrekov in brezov gozd, številna jezera, edinstvena morska obala Yyteri, obsežna barja. 

Prav posebna izkušnja pa je bilo tudi vsakodnevno življenje na Finskem. Spoznali smo različne kulturne navade, šolski sistem in navezali kar nekaj prijateljskih stikov s Finci. Svoje finske kolege smo povabili tudi na finsko-slovenski glasbeno-kulinarični večer, kjer smo v prijetnem vzdušju spoznavali kulturo obeh narodov. Posebej pa se nam je v spomin vtisnil tudi obisk prave finske dimne savne in kopanje v zaledenelem jezeru. S finskimi kolegi po savni v idilični okolici jezera

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

2. dan: Helsinki, potovanje v Pori

1. dan: Dolga pot