13. dan: Obisk naravoslovnega muzeja in parka Pori


Danes smo obiskali naravoslovni muzej v Poriju. Poudarjena je predvsem favna Finske, imeli pa so tudi razstavi fosilov in metuljev. Pozabavali smo se tudi v otroškem kotičku.

Videli smo tako velike in male živali, ki so značilne za hladno finsko pokrajino.  Med njimi najbolj prepoznavne: muflon, raca Ristisora, čaplja Kurki, bober, vidra, galeb, ris, medved, volk, beli zajec in lisica.

Po ogledu smo se na čudovit sončen dan odpravili na potep po Poriju. Ta dan so ob večini stavb vihrale finske zastave. Nismo še uspeli ugotoviti, ali je so zastave izobesili zaradi volitev, ki so potekale na to sončno nedeljo, ali zato, ker Finci na ta dan obeležujejo smrt Mikaela Agricole. Agricola je bil protestant, ki je v finščino prevedel Novo zavezo in je utemeljitelj finskega knjižnega jezika. Nekakšen finski Primož Trubar, torej.Naše raziskovanje nas je odneslo v Nacionalni urbani park Pori. Vreme je bilo zelo prijetno, zato smo se odločili, da se bomo celo malo posončili. Spočili smo se na klopcah s pogledom na peščeno plažo, kjer smo opazovali reko.Nato smo se podali na nadaljnje raziskovanje parka in našli poseben del, ki je namenjen le pticam. Te imajo torej svoj park znotraj parka, kjer so razne ptičje hišice, otoček, most za ptice in seveda most za obiskovalce parka, pod katerim se razliva malo jezerce. Na mostu smo se zadržali zelo dolgo časa, saj so nam ptice priredile pravo predstavo, naša fotografa pa sta skušala ujeti življenje ptic. Soglasno smo ugotovili, da so porijske ptice so zelo glasne živali.

Skupinsko smo se odločili za odmor v kavarnici, kjer smo izkoristili še zadnje žarke sonca in prijetno poklepetali.
Ko smo se vračali domov, je del ekipe že pripravljal prijetno večerjo, ob kateri smo pozneje preživeli lep družaben večer. Posladkali smo se tudi s tradicionalno finsko velikonočno sladico - to je mämmi. Morda ni videti ravno estetsko, je pa zelo okusna.


Ponovno lep in uspešen dan :)

Lara Furjanič

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

2. dan: Helsinki, potovanje v Pori

Gimnazijci na Finskem: strokovno-kulturna dogodivščina

1. dan: Dolga pot