11. dan: Slovensko-finsko sodelovanje in druženje

V petek smo zjutraj pojedli zajtrk in se z avtobusom kot ponavadi odpeljali do centra Winnova, kjer smo nemudoma pričeli z laboratorijskim delom.

Prvi korak je bil priprava na delo. Dezinficirali smo delovne površine in pregledali testne petrijevke, ki smo jih imeli v inkubatorju, da smo se prepričali, ali je bilo naše vlivanje agarja res aseptično in pripravljena gojišča niso okužena. Pripravili smo tudi vse potrebne pripomočke za nadaljnje delo.


Za tem smo pričeli s pripravo vzorcev. Naš vzorec je bil jogurt Valio in pripravili smo serijo desetkratnih razredčitev. Prvo razredčitev smo, ker je jogurt zelo viskozen, pripravili v vrečki, preostalih pet razredčitev pa smo pripravili v epruvetah. Redčili smo s peptonsko vodo in pazili na aseptično delo, da ne bi okužili vzorca.

Vzorce smo nato s tehniko razmaza na plošči nanesli na gojišča. Ker je cilj dela vzgojiti anaerobne organizme, smo petrijevke zložili v vrečke, dodali reagent, ki absorbira kisik, in vrečke zatesnili. Dodali smo tudi indikator, ki nam pokaže, ali so pogoji v vrečki res anaerobni. Tako pripravljene vrečke smo označili in jih zložili v inkubator. Nato smo pospravili laboratorij in se odpravili na kosilo.

Po kosilu smo zbrali finske kolege in jih povabili na finsko-slovenski večer ob dobri hrani in zahvaljujoč Heli, ki nam je posodila inštrumente, tudi zabavnem glasbenem programu. Za to smo si vzeli toliko časa (tudi ker Jošt ni mogel počakati s preizkusom harmonike), da smo zamudili avtobus. Na srečo je naslednji pripeljal že čez pol ure, tako da smo v hostel prispeli kar se da hitro.

Tam smo pomalicali, nato pa se odpravili po nakupih za večer. S tem smo imeli precej težav, saj sta edina jezika, s katerima so napisane informacije na artiklih, finščina in švedščina, vendar smo na koncu vseeno našli potrebne sestavine, se vrnili v hostel in pričeli s pripravo večerje.

Za predjed smo pripravili bogat narezek, glavna jed so bili žganci z mlekom in ocvirki, za sladico pa smo spekli jabolčni štrudel. Pri tem smo imeli malo težav, zaradi majhne kuhinje in primanjkljaja kuhinjskih pripomočkov, vendar smo z malce improvizacije vseeno uspeli.

Kmalu so se nam pridružili Finci in večerja se je tudi uradno pričela. Naši gostje, sprva malce zadržani, so se kmalu razživeli in prepustili pogostitvi, stekla pa je tudi dobra debata. Tudi hrana je bila velik uspeh, saj je gostom dobro teknila.

Vrhunec večera smo dosegli z izvedbo glasbenega programa, saj smo ob kitari in harmoniki izvedli nekaj slovenskih pesmi, nato pa še kakšno v angleščini, ki je bila za Fince malce bolj razumljiva.

Večer se je nato ob spremljavi kitare nadaljeval v igro kart (enke) še pozno v noč, dokler se niso gostje, že utrujeni, počasi odpravili domov, mi pa smo prav tako že utrujeni pospravili kuhinjo in legli k nočnemu počitku.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

2. dan: Helsinki, potovanje v Pori

Gimnazijci na Finskem: strokovno-kulturna dogodivščina

1. dan: Dolga pot