6. dan: Rauma

Nedeljo smo ponovno izkoristili za spoznavanje dežele gostiteljice. Z avtobusom smo se z glavne avtobusne postaje odpeljali do mesta Rauma, ki leži na zahodi obali Finske, približno uro vožnje od Porija. Vožnja je potekala mirno in je tudi hitro minila, saj smo jo nekateri v še popolnoma jutranjem razpoloženju skoraj v celoti prespali.

Dolga pot ...

Nemudoma, ko smo prispeli v Raumo, smo preučili zemljevid in se posvetili ogledu starega mestnega jedra. To je znano predvsem po lesenih hišah, ki so bile zgrajene v neorenesančnem slogu, po požarih v letih 1640 in 1682, ki so uničili večinski del prvotne naselbine.

Pot nas je vodila po ozkih uličicah med barvitimi lesenimi hišami in kmalu smo naleteli na prijetno pekarno, ki smo jo kmalu soglasno izbrali za našo prvo postajo. Tam smo se okrepčali s kavico in svežim pecivom, nato pa nadaljevali našo pot.

Uličice Raume

Naslednja postaja je bila cerkev Sv. Križa. Gre za kamnito srednjeveško cerkev, katere notranjosti pa si žal nismo mogli ogledati zaradi obreda krsta (ob poznejšem poskusu je bila cerkev že zaprta), vseeno pa smo se sprehodili po prečudovitem okoliškem parku.

Cerkev Sv. Križa
Kratek oddih
Park

Svojo pot smo nato nadaljevali še do ruševin cerkve Sv. Trojice, nato pa še stare mestne hiše in tržnice, nato pa je padla odločitev, da se sprehodimo še do obale, kjer smo si ogledali bolj sodobno plat Raume. Kljub vse gostejši megli smo videli njeno veliko pristanišče in ladjedelnico, ladjedelništvo je namreč tukaj že od nekdaj vodilna gospodarska panoga. Tam smo se sprehodili tudi mimo še ene izmed šol v sklopu centra Winnova, ki je po vsej verjetnosti, po okolici in opremi sodeč, specializirana za pomorstvo.

Mestna hiša
Pristanišče

Zatem smo se odpravili nazaj proti centru Raume, kjer smo se ustavili še na malici v bližnjem McDonaldsu (v nedeljsko zaspanem mestecu ni bilo kaj dosti izbire) in počakali na avtobus. Sledila je ponovna vožnja z avtobusom in povratek v hostel.

Pot proti Raumi

Sledila je, že nestrpno pričakovana večerja, ki sta nam jo za spremembo pripravila profesorja. Z veliko vnemo in prefinjenostjo sta pripravila odličen mlečni riž, v katerem smo po napornem dnevu še kako uživali.

Kuhanje večerje

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

2. dan: Helsinki, potovanje v Pori

Gimnazijci na Finskem: strokovno-kulturna dogodivščina

1. dan: Dolga pot