9. dan: Mleko je zakon!

Zjutraj me je zbudil nežen ton budilke, ki pa je bil presenetljivo nevsiljiv, zato sem hitro vstal in opravil vse potrebno za lep začetek dneva. Na hitro sem pojedel nekaj kruha in čokoladni namaz in se z ostalimi odpravil na avtobus - linija 10. Med vožnjo sem prebiral popotniški vodnik o Finski in se iz priloženega slovarja naučil besedne zveze - Mitä kuuluu? (Odgovor je ponavadi - Hyvää kiitos, entä teille?)


Prispeli smo v šolo. Tam smo najprej predstavili svojo domovino in šolo. Učenci in učitelji so bili zelo zadovoljni in so postavili tudi nekaj zanimivih vprašanj, ki so razvnela zanimivo debato polno primerjav in zanimivosti. Veliko jih je tudi izrazilo zanimanje za obisk naše dežele.


Po kratkem finskem odmoru za kavo (cca. 15 minut) smo začeli z uporabno temo - z mlekom. Finci popijejo zelo veliko kave in mleka, zato je za njih tema zelo uporabna in zanimiva. Najprej smo povedali nekaj o sestavi mleka (87 % vode; 4,3 % maščob; 4,7 % ogljikovih hidratov; 3,5 % beljakovin in 0,7 % vitaminov in mineralov ), o mikroorganizmih v njem (streptococcus, laktococcus, enterococcus in lactobacillus) in kako pridejo v mleko. V mleku zdrave krave ni bakterij. Te pridejo v mleko kasneje - prek zraka (6-50 bakterij na mL hlevskega zraka),  preko posode (čistost cisterne), v mlekarni ali pa prek osebe, ki ima stik z mlekom (osebna higiena). Govorili smo tudi o načinu predelave mleka in o tem, katere mikroorganizme uporabljamo za določen mlečni produkt in kakšne pogoje jim moramo zagotoviti. Razpravljali smo tudi o jemanju vzorcev pri nas in pri njih ter o zagotavljanju varnosti mleka in mlečnih izdelkov.
 Rezultat iskanja slik za sata maito

Pouk poteka v angleščini. Ko pa Finci potrebujejo dodatna pojasnila v finščini, nam laborant Gašper obnovi povedano v naši ljubi slovenščini.

Njihov pouk poteka tako, da najprej teoretično spoznajo neko temo, potem pa si postavijo nalogo iz sklopa te teme. Tako smo si vsi skupaj zadali, da bomo preverili prisotnost mikroorganizmov, njihovo vrsto in njihovo število v probiotičnem jogurtu iz mlekarne SataMaito.


Po teoretičnem delu smo najprej odšli na kosilo, potem pa veselo na delo v laboratorije. Tam smo se najprej razdelili v pare Finec - Slovenec. S svojo kolegico sem precej zadovoljen. Najprej smo natančno stehtali neselektivni agar na mlečni osnovi, pepton in NaCl. Potem smo iz peptona in NaCl pripravili vodno raztopino, v kateri bomo redčili jogurt in s tem tudi zmanjšali število mikroorganizmov. Tudi agar smo raztopili v vodi, počakali 15 minut, posodo postavili v vodo in le-to segrevali. To je kuhanje agarja. Potem pa smo ga dali v avtoklav, da ga ta sterilizira. Potem bomo agar vlili v petrijevke.Tako smo zaključili naš praktični pouk. Nadaljevali bomo jutri.

Avtobus nas je peljal v mesto, mi smo se v hostlu okrepčali s malico, potem pa smo odšli peš proti jugu do gozda. Gozd je že začutil otoplitev. Mravlje delajo s polno paro in izkoriščajo vsak sončni žarek. Tudi tu se pomlad počasi prebuja, vendar bo treba na pravo pomlad, ki je s svojim zelenjem napadla našo deželo, še počakati.
Dolg sprehod nam je kar dobro utrudil noge in sestradal naše želodce. Zato sva z Jurijem pripravila pravo energetsko bombico, vsem bolj znano pod imenom močnik. Močnik je odlično uspel in nam dal dovoljšno mero energije za branje kakšne knjige, pogovor, pisanje kartic, nalog in tudi tega bloga.

Dan je bil torej polno izkoriščen. 

Jošt Cankar

 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

2. dan: Helsinki, potovanje v Pori

Gimnazijci na Finskem: strokovno-kulturna dogodivščina

1. dan: Dolga pot